Geen paniek, hier komt de generatie Y aan! - Maar zijn we daar wel klaar voor? –


Verre van inspirerend zijn ze, de eindejaaroverzichten met nieuwe HR trends. Hetzelfde gezemel over de splitsing van HR, opkomst van ICT, de ZZP maatschappij, talentmanagement, stuur- en kengetallen en strategische personeelsplanning. Al in slaap gevallen? Zo niet, kom er dan achter waar het echt om gaat. De flexibilisering van onze maatschappij vraag om nieuwe ontwikkelingen, nieuwe leiders en change! [if !supportLineBreakNewLine] [endif]Verandering is het enige constante

Grenzen vervagen, belangrijke uitdagingen zijn open grenzen tussen branches, ketens en organisaties, de diversiteit in klanten, personeel en de markten, vituele verbindingen en samenwerkingsverbanden (Freek peters, Financieel Dagblad). Het klassieke denken dat je als manager in controle moet zijn. De nieuwe werkelijkheid is dat je in deze complexe context niet meer in controle kúnt zijn, en dat je daar effectief en intelligent mee om moet gaan. Organisaties zullen veel flexibeler en meer gedecentraliseerd aangestuurt moeten worden. De wereld zal om moeten gaan met lastig te managen veranderingen die lastig bestuurbare gevolgen met zich mee brengen; denk aan de veranderingen in de zorg, Griekse schuldencrisis, of het vluchtelingenprobleem.

Leiders van grote ondernemingen als Volkswagen en de NS worden terecht afgestraft voor hun onethische gedrag. Hiermee werken oude managementzekerheden als structuur en beheersing niet meer in een omgeving van onvoorspelbaarheid en hectiek. Te laat gereageerd? [if !supportLineBreakNewLine] [endif]Waar men het vroeger had over sturing en controle, visie, koers, charisma, autonomie en kracht ligt er nu de essentie van leiderschap en training in samenspel en schakelen. HR managers zullen bij de werving, selectie en ontwikkeling van hogere functies daarom moeten beslissen of men kiest voor ervaring of dat er niet een voordeel ligt in een bepaalde generatie. Een generatie die bekend staat om hun bindende factor, weet hoe met nieuwe technieken om moeten gaan en een open zicht hebben op problemen. Het nieuwe leiderschapprofiel heeft dus grote gevolgen voor de manier waarop wij leiderschapkwaliteit meten, talenten zoeken en jonge mensen opleiden. Er moet voorkomen worden dat toekomstige leiders aangenomen worden op de oude normen, waarden en methodieken. Niet alleen het aannameproces maar ook het ontwikkelen van werknemers vereist aanpassingen en nieuwe inzichten.

Generatie Y Generatie Y (geboren tussen 1985 en 2000) wordt alom geroemd om haar flexibiliteit. Deze generatie kan ook echt een verschil maken op de werkvloer, dit vereist alleen een andere aanpak. Deze generatie was de eerste die zich direct in de hoogste Maslow treden bevond (Behoefte aan sociale contacten, waardering en erkenning). Zelfontplooiing is uiteindelijk het hoogste goed voor deze jongeren. (Boschma & Groen, 2010)

Als eerste is generatie Y een generatie die opgegroeid is in economische welvaart, zij konden het zich permitteren om kritisch en veeleisend te zijn. Ten tweede zijn ze opgegroeid met internet en daardoor hebben ze een andere kijk op communicatie, netwerken, snelle informatiestromen en zijn ze slimmer en meer bedreven met social media. Ten derde vlogen de technologische ontwikkelingen hen in het opgroeien om de oren. Hierdoor is vernieuwingsdrang hen met de paplepel ingegoten. Tot slot zijn ze opgegroeid in een wereld van globalisering. Het invoeren van de Euro, gezinsvakanties in het buitenland en backpacken na je studie maak hen tot een generatie die grenzeloos denkt! (M.Boer, 2015) [if !supportLineBreakNewLine] [endif]De generatie Y zal een brug moeten slaan tussen alle generaties die door het genoodzaakte langer doorwerken bij elkaar komen op de werkvloer. Een belangrijke uitdaging is dan ook hoe managers leiding gaan geven aan een divers samengesteld team. Waarin iedereen zijn expertise kwijt kan. Ook een kritische blik op de ontwikkeling van werknemers is een pré. Wie zijn we aan het opleiden en waarvoor (Generatie Y en leidinggevende)?

Naar wie kunnen we beter luisteren dan naar de generatie die is opgegroeid met de technologie die we op dit moment gebruiken? Natuurlijk is er voor de topposities veel ervaring nodig, maar train daarom nu vast de generatie die zich net op de arbeidsmarkt begeeft. Heeft u ze nog niet in huis? Dan weet u wat u te doen staat. Luister naar de generatie die is opgegroeid in verandering, mét internet, die de wereld over is gereisd en vernieuwingdrang als dagelijkse kost ziet. Eén ding is zeker, nieuwe tijden vragen om nieuwe leiders, een andere aanpak, en ja, u raad het al werknemers die geboren zijn tussen 1985 en 2000!

Bronnenlijst:

Boer,Miriam, 2015, Haal het beste uit de generatie Y, O&O uitgevers http://www.talentcode.nl/wp-content/uploads/2015/05/p29-33_haal-het-beste-uit_OnO_15_02_LR.pdf

Boschma, J. & I. Groen ( 2010). Generatie Einstein. Slimmer, sneller en volwassener. Utrecht: A.W. Bruna Uitgevers. Peters, Freek, 26-09-2015, Oude leiders niet meer geschikt voor de toekomst, Financieel dagblad uitgever.

Universiteit Tilburg, 25-9-2015, Oude (bedrijfs)leiders’ zijn niet meer geschikt voor de toekomst. https://www.hrpraktijk.nl/topics/leiderschap-management-development/nieuws/oude-bedrijfsleiders-zijn-niet-meer-geschikt-voor-de https://www.hrpraktijk.nl/topics/talentmanagement/nieuws/talentmanagement-generatie-x-en-y-gedragen-zich-nagenoeg-hetzelfde

http://www.managersonline.nl/nieuws/13467/vijf-redenen-waarom-generatie-x-geschikte-leiders-voortbrengt.html


Uitgelicht
Recente blogposts