Positiveren kun je leren!

De effecten van optimisme op het individu en organisaties

Feedback geven, feedback ontvangen, het is allemaal zo vanzelfsprekend geworden om jezelf (persoonlijk) verder te ontwikkelen met de ontwikkelpunten waar een ander je op wijst. Echter verliezen we hierbij soms iets uit het oog: de positieve kanten. Op de hoogte zijn van je persoonlijke ontwikkelpunten is belangrijk, maar is het niet nét zo belangrijk om op de hoogte te zijn van je sterke punten? En geeft het je ook niet nét een beter gevoel om ook te horen waar jij zo fantastisch in bent?

Positieve psychologie verlegt de focus op het ‘lijmen wat stuk is’ naar een focus waarbij ook gekeken wordt naar hoe de krachten van mensen nóg meer ontwikkeld kunnen worden. Tevens helpt de theorie van appreciative inquiry (letterlijk: waarderend onderzoek) om organisaties op een positieve manier naar de toekomst te laten kijken. In deze blog kijk ik naar hoe je als individu zowel privé als op de werkvloer, invloed hebt (en kan hebben) op je eigen optimisme (Seligman, z.d.).

Het individu

Voorkomen is beter dan genezen

Pessimisten, we kennen ze allemaal wel, mensen die volgens zichzelf níks kunnen, en waarbij het áltijd fout gaat (volgens henzelf). In de ogen van anderen zijn ze misschien juist onwijs goed bezig. Eigenlijk zijn ze heel erg onzeker over zichzelf.

Zelf heb ik in de praktijk het effect van positiviteit ‘getest’. Een compliment voor kleine dingen. Laten blijken dat je door hebt dat een collega áltijd haar werkplek netjes achterlaat of dat die ene collega altijd zo fijn op tijd komt. Het klinkt misschien een beetje suf, maar het werkt wel. Collega’s geven aan dat ze het fijn vinden om op zo’n positieve manier benaderd te worden. Tevens is het voor jou makkelijker om ook opbouwende feedback te geven, ze staan hier veel meer voor open. Werkt positiviteit dan als een buffer voor toekomstige feedback?

Ook zelf heb je invloed op je eigen positieve gevoel: aangeleerd optimisme, het idee dat je kan leren om optimistisch te zijn. Onderzoek van Seligman (z.d.) (psycholoog) heeft uitgewezen dat één vaardigheid, die ieder mens bezit, maar meestal op de verkeerde manier gebruikt wordt, de kern is van het aanleren van optimisme.

Deze vaardigheid is het ‘betwisten’ van zaken. Een voorbeeld: Wanneer we van anderen horen dat we iets niet goed kunnen, gaan we bewijzen verzamelen om aan te tonen dat we iets wél goed kunnen. Echter wanneer we bij ons zelf gaan twijfelen of we iets wel of niet goed kunnen (pessimistische gedachte), gaan we hiervoor géén bewijzen verzamelen, maar geloven we dit meestal direct. Kun jij, jezelf hierin herkennen? (Seligman, z.d.; FightMediocrity, 2016)

'Nikki principle'

Seligman (z.d.) heeft het aanleren van het ‘betwisten’ getoetst in de praktijk met volwassenen en kinderen. Door het ontwikkelen van de vaardigheid ‘betwisten’ werd het voor de groep makkelijker om de eigen pessimistische gedachten te herkennen. Dit resulteerde in een lager aantal depressies en situaties van faalangst in de toekomst. Door het ontwikkelen van een kracht, ‘betwisten’, in plaats van het ‘lijmen wat stuk is’ wordt er van binnenuit een buffer opgebouwd die werkt tegen depressie en faalangst. Dit is het Nikki principle (Seligman, z.d.)

Dus, de volgende keer dat je denk dat je écht niet goed bent in iets, wanneer het de eerste keer niet lukt. Ga dan eens goed na of je dit echt zo klakkeloos wilt overnemen, of dat het gewoon niet in één keer lukt. Alleen jij bent de motor achter je eigen optimisme.

De organisatie

Appreciative Inquiry

Binnen mijn werk, teamleider, heb ik veel te maken met het ontvangen van feedback. Persoonlijke ontwikkeling vind ik dan ook erg belangrijk. Echter ben ik wel een voorstander van meer positiviteit in de organisatie. Dat wekelijkse gezeur over uren, bezetting en service, dat weten we nu wel. Laat ons een keer weten, als je met een trots gevoel binnenkomt, omdat alles op rolletjes loopt. En nee, niet wanneer wij aangeven wat meer positieve feedback te willen ontvangen, gelijk een compliment geven, want dat is onnatuurlijk.

Appreciative Inquiry verlegt de focus van problemen naar perspectief en van ontkennen en klagen naar het nemen van verantwoordelijkheid en samenwerken binnen veranderingen. (Appreciative Inquiry, z.d.)

Door niet te kijken naar wat verkeerd gaat en verbeterd moet worden maar door te focussen op wat er bereikt gaat worden in positieve zin wordt er op de langere termijn een succesvollere verandering teweeggebracht.

[endif]--Beste werkgever, laten we dus allemaal eens om tafel gaan zitten en kijken hoe wij, met onze kwaliteiten, de organisatie nóg beter kunnen maken. ![endif]--

Appreciative Inquiry (Nickels, 2015)

Afbeelding 1: Appreciative Inquiry (Nickels, 2015)

Het individu ín de organisatie

Door zelf bewuster te zijn van je eigen pessimistische gedachten, kun je jezelf ‘positief denken’ (herkennen van pessimistische gedachten). Túúrlijk zal je nog tientallen keren tegen de muur aan lopen. Echter zal je het hierna beter kunnen relativeren, dat je het gewoon nog een keer moet proberen.

Dus, jij, stop eens met het schrijven van ontwikkelplannen en het voeren van POP-gesprekken. Ga eens kijken wat voor kwaliteiten je medewerkers eigenlijk bezitten en hoe je deze kan gebruiken om de organisatie nóg beter te maken. Het is toch onwijs leuk om iets te ontwikkelen waar je goed in bent? Het ontwikkelen van de kwaliteiten levert niet alleen een positieve sfeer in de organisatie, maar deze sfeer zal ook effect hebben op het verzuim en verloop in de organisatie. Gewoon proberen!

“There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle.

The other is as though everything is a miracle.” – Albert Einstein.

 

Meer weten over Emma? Bekijk ook eens haar LinkedIn-pagina!

Literatuurlijst

Appreciative Inquiry. (n.d.). Wat is AI? Geraadpleegd op 18 oktober, 2016, van http://www.appreciative-inquiry.nl 


Cooperrider, D., & Whitney, D. (2001). A Positive Revolution in Change: Appreciative Inquiry. Geraadpleegd op 16 oktober, 2016, van http://www.tapin.in/Documents/2/Appreciative%20Inquiry%20-%20Positive%20Revolution%20in%20Change.pdf

FightMediocrity. (2016, 19 juni). LEARNED OPTIMISM BY MARTIN SELIGMAN | ANIMATED BOOK REVIEW [Youtube]. Geraadpleegd op 20 oktober, 2016, van: https://www.youtube.com/watch?v=2hHNq45rEnU

Nickels, J. (2015, 25 juni). Appreciative Inquiry. Releasing positive conversations in organisational life. [Blogpost]. Geraadpleegd op 31 oktober, 2016, van https://business-psychology.wales/tag/scrum/

Seligman, M. (2000). Positive Psychology, Positive Prevention and Positive Therapy. Geraadpleegd op 16 oktober, 2016, van: http://www-personal.umich.edu/~prestos/Downloads/DC/10-7_Seligman2002.pdf

#AppreciativeInquiry #Positiveren #Positief #Optimisme #positiviteit

Uitgelicht
Recente blogposts