(Positieve) psychologie is the next level


De functie Business Partner wordt binnen HR steeds vaker benoemd als de beste positie om de toegevoegde waarde van het vakgebied aan te tonen. Toch geloof ik er heilig in dat we de mensenkant niet uit het oog moeten verliezen.

 
Mensen zijn geen machines en zijn niet altijd even gemakkelijk te sturen

Sanders (2005)

 

Positiviteit

Stress, burn-out, perfectionisme, deze woorden horen we steeds vaker. We vinden het allemaal steeds belangrijker om hard te werken en uitmuntend te presteren en dat op een hoge snelheid. Er wordt de afgelopen decennia veel aandacht geschonken aan negatieve zaken binnen het arbeidsleven, hier moet een einde aan komen. We moeten ons gaan richten op hoe we deze negativiteit met positiviteit kunnen bestrijden. Investeren in het negatieve levert weinig op en kost veel energie, verandert weinig en zet niet aan tot ontwikkeling. Gelukkig heeft Seligman (2011) een aantal jaren terug een oproep gedaan om onderzoek te doen naar de positieve verschijnselen binnen het arbeidsleven.

[endif]--Positieve psychologie is een wetenschappelijke studie naar menselijke krachten en optimaal functioneren. Deze studie krijgt steeds meer aandacht binnen de vakgebieden HRM en A&O. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal van elke organisatie, zonder medewerkers draait de organisatie niet. Het is daarom van belang om zorg te dragen voor je medewerkers. Het werken aan de tevredenheid van je medewerkers zal resulteren in een hogere productiviteit en betere resultaten voor de organisatie. Dit zal ook zijn uitwerking hebben op de effectiviteit, aanwezigheid, innovativiteit en ga zo maar door. ![endif]--

 

Mensen zijn het belangrijkste kapitaal van elke organisatie

 

Wat nu?

Nu is natuurlijk de opvolgende vraag: hoe krijg ik gelukkigere medewerkers? Een bonus is leuk, maar heeft vaak geen lange termijn effect op het functioneren en geluk van een medewerker. Door te sturen op positiviteit kun je veel meer winnen. Door medewerkers hun kwaliteiten te laten benutten zullen zij zich competenter voelen en zullen als gevolg meer motivatie en autonomie ontwikkelen. Ook zal het leiden tot openheid, vertrouwen en energie.

Maar hebben we hier wel tijd voor? Het is de tijd van snel, sneller, snelst. Het gaat toch om resultaten? Juist met onder andere burn-outs op de loer zou je hier als organisatie aandacht aan moeten besteden. Gelukkige medewerkers zijn gezonder, dit beschermt hem of haar tegen ongezonde stress. Een medewerker die ongelukkig is, raakt uitgeput, passief en zal minder productief zijn. Een medewerker die uitvalt, daar is niemand gebaat bij. Juist in deze tijden, met alle veranderingen van dien, is het belangrijk om goed op je personeel te passen. Een tevreden medewerkers weet wat hij waard is voor de organisatie, wat hij betekend voor zijn of haar team en waar hij voor staat als persoon (Woordes, z.d.).

Het filmpje hieronder laat goed zien wat positieve psychologie inhoudt. Dit filmpje is gericht op positieve psychologie in het leven algemeen, maar is zeer goed toepasbaar door HR in organisaties.

Een tool voor positiviteit

Een model dat hulp kan bieden bij het implementeren van een positieve strategie richting je werknemers, is het PERMA-model. Het PERMA-model is ontwikkeld door Seligman, het doel van het model is het inzichtelijk maken van wat ons gelukkig maakt en hoe we deze elementen kunnen beïnvloeden om nog gelukkiger te worden (Seligman, 2011). Het PERMA-model kent vijf elementen, zoals je hieronder kunt zien:

  • Positive emotions: the amount of positive emotions we experience.

  • Engagement: the experience of flow, absorption we experience.

  • Relationships: the perceived quality of the relationships we hold with others.

  • Meaning: the feeling that we're contributing to a higher purpose, something bigger than ourselves.

  • Accomplishment: the feeling that we're successful and 'progressing' in life. (Ter Weijde, 2015)

Het model zorgt ervoor dat je zaken die betrekking hebben op de tevredenheid goed kunt indelen en helpt je bij het bepalen van de volgende stap. Ook zorgt het model ervoor dat je de tevredenheid van je medewerkers beter kunt meten en dit ook wetenschappelijk kan onderbouwen.

Positieve psychologie en HRM

Het zal altijd moeilijk blijven voor een HRM’er om de balans te vinden tussen de mensenkant en de resultatenkant van een organisatie, maar juist dat maakt het beroep van een HRM’er zo leuk en uitdagend! (Positieve) Psychologie is the next level voor organisaties, omdat het een nieuwe invalshoek is om je medewerkers beter te laten presteren. We moeten steeds beter kunnen omgaan met alle negatieve bijeffecten van deze snelle tijd. Als HRM’ers kunnen wij hier het verschil in maken, aangezien werk een groot onderdeel is van het leven van iedereen.

 

Meer weten over Veerle? Bekijk ook eens haar LinkedIn-pagina!

Literatuurlijst

Kuper, M. (2012). Geluk Werkt! Geraadpleegd op: 29-10-2016. http://www.allesoverhr.nl/Themas/Geluk%20Werkt%20-%20Geluk%20Werkt.aspx

Pascha, M. (2015). The PERMA Model: A Scientific Theory of Happiness. Geraadpleegd op: 29-10-2016. https://positivepsychologyprogram.com/perma-model/

Redactie. (2015). HR ontwikkelt vooral richting gedrag en psychologie. Geraadpleegd op: 29-10-2016. https://www.inspireertbeterondernemen.nl/hrm/talentontwikkeling/hr-ontwikkelt-vooral-richting-gedrag-en-psychologie/

Sanders, K. (2005). Arbeid & Organisatie Psychologie en Human Resource Management: It takes two to Tango. Tijdschrift voor HRM, 2006-2, 33-40.

Seligman, M. (2011). Flourish: A visionary new understanding of happiness and well-being. New York: Simon & Schuster.

Ter Weijde, R. (2015). Building positive organisations: A pragmatic guide to help people and organisations flourish. Amsterdam: Warden Press.

Woordes, J. Invloed van de positieve psychologie op Human Resource Management. Geraadpleegd op: 29-10-2016. http://gelderschgoed.nl/invloed-van-de-positieve-psychologie-op-human-resource-management/

#positiviteit #positieve #psychologie #PERMAmodel #nextlevel

Uitgelicht
Recente blogposts