72 likes op mijn bericht en ontslagen door mijn werkgever, shit!


‘Ziek’, maar toch genieten van het mooie weer op een normale werkdag? Social media kan zowel de positieve als de negatieve kanten van handelingen van mensen laten zien. De meeste social media gebruikers plaatsen meerdere berichten met betrekking tot hun persoonlijke leven online. Dit vooral omdat het een gemakkelijk middel is om meningen te openbaren. In Nederland zelf zijn er 9,5 miljoen Facebook-gebruikers (Oosterveer, 2017). Per week besteedt de gemiddelde Nederlander zeven uur aan Facebook, Twitter en YouTube (Dtg.nl, 2015). Niet alleen in de vrije tijd wordt er aandacht besteedt aan social media, ook tijdens het werk wordt hier gebruik van gemaakt. 48% van de medewerkers wordt afgeleid op het werk door het gebruik van social media (Borgman, 2011). Hierdoor kan het voorkomen dat het werk en/of de kwaliteit van het werk ten onder gaat. Ik zou hierdoor organisaties aanraden om beleidsregels op te stellen voor het gebruik van social media tijdens het werk, en misschien zelfs ook voor in de vrije tijd?

Zag jij dat filmpje ook?

Doordat medewerkers veel gebruik maken van social media tijdens het werk, kunnen collega’s onderling veel met elkaar delen. Je hebt vast wel eens van een collega gehoord: ‘Zag je die rare foto van Jan van de afdeling financiën op zijn profiel?’ Hierdoor wordt het privéleven en het werk met elkaar gemengd en kunnen er misverstanden ontstaan. Ook ontstaat er een risico dat zich een nare sfeer kan voorvallen in de zakelijke werksfeer en dat het werk niet volledig wordt afgemaakt. Het totaal verbieden van social media op de werkvloer is niet haalbaar, maar om het gebruik van social media tijdens het werk en/of tijdens de arbeidsrelatie te reguleren, kunnen er wel regels opgesteld worden binnen organisaties over de omgang van social media (Musicajuridica.nl, 2014). Dit is mogelijk door het invoeren van een social-mediacode (Ictrecht, 2015). In deze code kunnen werkgevers regels opstellen ten aanzien van het gebruik van social media, waardoor het werk niet ten koste gaat van het social media gebruik.

Organisatie imago

Een medewerker kan er onbewust voor zorgen dat de organisatie waarvoor de medewerker werkzaam is, schade oploopt. Dit kan veroorzaakt worden door zonder na te denken over de gevolgen, een reactie te plaatsen op Facebook of Twitter over maatschappelijk gevoelige onderwerpen. Het organisatie imago kan meteen worden aangetast. Deze negatieve uitlatingen worden direct door mensen gekoppeld aan de organisatie, een voorbeeld: “Ik had een afspraak met een financiële adviseur van ING, maar daar kom ik voorlopig niet meer, want die reactie op internet kan echt niet hoor, dat de ING zulke mensen in dienst heef, schandalig”. Het is duidelijk dat op het moment dat organisaties negatief in de media verschijnen, de klanten ook sneller afstand zullen nemen, omdat er dan sprake is van reputatieschade (Ictrecht, 2015). Om dit te voorkomen, is het voor organisaties verstandig om regels op te stellen en deze vast te leggen in een social-mediacode, een personeelshandleiding, of zelfs in het arbeidscontract.

What happens online, stays online

Velen hebben niet door dat alles wat online geplaatst wordt, ook voor altijd online zal blijven bestaan. Een foto op Facebook kan al snel verschijnen op andere sites en zich steeds verder verspreiden door verschillende zoekmachines die bestanden kopiëren en plakken. Dat houdt in dat alle berichten en foto’s die gedeeld zijn op internet, altijd terug te vinden zijn. Dit geldt ook voor medewerkers die zich ‘ziek’ melden, maar eigenlijk niet ziek zijn en dit online plaatsen. Dit leidt weer tot schade aan de werkgever. Daarnaast is het gebruik van social media geheel gratis en toegankelijk vanuit verschillende apparaten, waardoor er ook veel gebruikers zijn. (Ictrecht, 2015) Alle artikelen, zowel positieve als negatieve, kunnen door alle gebruikers gelezen worden. Het is daardoor verstandig om dubbel na te denken, voordat er iets online geplaatst wordt. Met een social-mediacode kan de negativiteit voorkomen worden, zowel tijdens het werk als na het werk.

Kortom, het is verstandig dat organisaties beleidsregels opstellen voor het gebruik van social media tijdens en na het werk en deze vast te leggen in een social-mediacode of arbeidsovereenkomst. Zo kan je als werkgever voorkomen dat de werktijd van werknemers daadwerkelijk wordt gebruikt om te werken, de organisatie geen mogelijke imagoschade lijdt en negatieve uitlatingen permanent online blijven bestaan. Ziek zijn kan, maar niet als je bent ingecheckt bij een terrasje!

Literatuurlijst

Borgman, M. (2011). Bijna helft werknemers afgeleid door social media op het werk. Geraadpleegd op 24 maart 2017, verkregen via: http://www.nationalevacaturebank.nl/informatie/kandidaten/persberichten/bijna-helft-werknemers-afgeleid-door-social-media-op-het-werk?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Dtg.nl. (2015). Social media op de werkvloer. Geraadpleegd op 24 maart 2017, verkregen via: https://www.dtg.nl/kennis/kennisartikelen/social-media/social-media-en-de-afspraken-met-uw-werknemers.aspx

Ictrecht. (2015). Factsheets social media. Geraadpleegd op 28 maart 2017, verkregen via: https://ictrecht.nl/factsheets/social-media/

Musicajuridica.nl. (2014). Social media op de werkvloer: do’s en dont’s voor werkgevers. Geraadpleegd op 28 maart 2017, verkregen via: https://www.musicajuridica.nl/blog/2014/09/sociale-media-op-de-werkvloer

Oosterveer, D. (2017). Social media anno 2017: alle cijfers over Facebook, Snapchat en Instagram en meer. Geraadpleegd op 24 maart 2017, verkregen via: http://www.marketingfacts.nl/berichten/social-media-cijfers-anno-2017


Uitgelicht
Recente blogposts