Als jij voor je werknemers zorgt, zorgen zij wel voor de klanten

Employee experience: welkom in het post-engagement tijdperk

Het is 1990 in HR-land: het begrip engagement doet zijn intrede (Bakker & Schaufeli, 2014). Heleen Mes en Gea Peper (2018) brengen met het boek “Employee Experience: Happy people, better business” een bijdrage aan het nieuwe HR tijdperk. Met de komst van werkgeluk ontstaat er een extra dimensie, die tevredenheid en bevlogenheid overschrijdt. Werkgeluk wordt beïnvloed door de totale beleving van hoe het is om ergens te werken: employee experience. De werkgever die hiermee bezig is, denkt aan de realiteit waar zijn medewerkers mee te maken hebben, zowel op korte als lange termijn. Organisaties geven deze realiteit zo vorm, dat mensen daar graag willen werken. Als je als werkgever je medewerkers niet kent en de leiders in de organisatie geen band hebben met het team, kan je het als organisatie wel schudden. Organisaties werken hard om loyaal talent te binden en doen daarin een beroep op HR.

Zoals mijn meeste mede-millenials weet ik niet goed wat ik wil en laat daarmee veel organisaties met de handen in het haar zitten. Medewerkers zijn meer dan ooit op zoek naar het gevoel deel uit te maken van iets groters. Al jaren scoren organisaties die meer het gevoel hebben van een clubhuis, dan een kantoor het hoogst op Glasdoor’s “Best Places to Work” (Boroughs, 2018). 84% van de leiders op het gebied van HR willen de focus verleggen op employee experience, maar slechts 6% is hier mee bezig. Onderzoek van Deloitte (2017) toonde aan dat wel 59% van de organisaties niet klaar was voor de uitdaging. Gelukkige werknemers willen naar werk in plaats van moeten. Bevelen trots de werkgever aan. Dit gaat verder dan tevreden, betrokken en bevlogen. Alleen organisaties die daadwerkelijk het werkgeluk willen verhogen, en niet enkel het bedrijfsresultaat, kunnen de uitdaging aan. Maar hoe draag je er als HR aan bij dit op authentieke en geloofwaardige wijze te doen?

Ontwikkelingen

Waarom is tevredenheid en bevlogenheid niet meer genoeg? Met al het gemak dat technologisering brengt, is de werkgever vergeten net zo veel stappen te zetten. Met gebruik van big data en apps is elke klant binnen no time voorzien, waarom is er voor medewerkers niet ook zoiets? De baas is de baas niet meer, jij en je team dragen zelf de verantwoordelijkheid. Wij, als young professionals werkzaam bij Peperclip, willen ontwikkelen en onze talenten benutten, maar alsjeblieft niet te lang op dezelfde plek. Wij willen dat dit gefaciliteerd is, maar dat wij zelf het heft in handen hebben. Individualisering draagt ook bij aan grote veranderingen in de arbeidsmarkt. Organisaties realiseren zich dat wanneer werknemers het goed hebben, dit zich uitbetaald. Initiatief, autonomie, het zelf indelen van de werkdag en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden leidt tot creativiteit. Dit is allemaal te implementeren door een geloofwaardige employee experience te creëren.

Millennials lopen voor op de barricade wanneer het om employee experience gaat. Wij maken sinds 2015 één derde uit van de beroepsbevolking en willen nieuwe ervaringen, eigen keuzes en ontwikkelen (Mes & Peper, 2018). Voldoening en zingeving zijn essentieel bij de werkgever. Ruim 70% wil een maatschappelijk betrokken werkgever, 70% wil creatief werk en twee derde vindt dat er mogelijkheden tot ontwikkelingen moeten zijn. De meerderheid verkiest kwaliteit van leven boven een vet salaris (Malcolm, 2016). Millennials staan allang niet meer alleen in deze behoefte. Ongeacht leeftijd, is elke werknemer gelukkiger, creatiever, gemotiveerder en productiever wanneer de werkgever als positief wordt ervaren (Mes & Peper, 2018). Medewerkers streven betekenis na en willen gehoord en gewaardeerd worden. Niet alleen in geld. Er is een zoektocht ontstaan naar flexibiliteit, variatie en autonomie. Op alle aspecten van het leven, onafhankelijk van leeftijdscategorie of generatie.

Hoe creëer je het

Potentiële kandidaten bekijken de organisatie met een geïntegreerde blik. Het beïnvloedt het dagelijks leven fysiek, emotioneel, professioneel en financieel (Deloitte, 2017). Dit is waar de employee experience al start. Employee experience wordt als prioriteit gezien, maar niet als dusdanig behandeld. Het wordt vaak afgehandeld in een jaarlijkse questionnaire naar engagement (Deloitte, 2017). Onder andere ABN Amro en LinkedIn hebben inmiddels een directeur Employee Experience (Mes & Peper, 2018). Globale en grootschalige onderzoeken naar employee experience geven wel aan dat dit geen centrale rol bij HR moet krijgen. Het moet multidimensionaal uitgedragen worden door alle leidinggevenden binnen de organisatie. HR heeft hierin vooral een faciliterende rol.

Ik zal wat grondregels opstellen om een start te maken met employee experience. Employee experience moet gezien worden als life at work. Als organisatie moet je iemand volledig verantwoordelijk maken voor enkel de employee experience. Ik vind dat er aandacht besteed moet worden aan een programma dat volledig ten behoeve is van het welzijn van de werknemer. Salaris is allang geen primaire beloning mee, dit is secundair. Biedt gezonde maaltijden, fitness en verlofregelingen. Alles wat bij customer experience hoort, moet er ook zijn voor de werknemer. Het is mobiel, inclusief apps, vol eenvoudige oplossingen voor de employee journey en er is constante communicatie ter ondersteuning en inspiratie (Deloitte, 2017). Engagement is uit. Werkgeluk is in. Employee experience is voor werkgevers de weg naar succes.

Isa Prins

 

Bronnen

Bakker, A.B., & Schaufeli, W.B. (2014). Work engagement. In P.C. Flood & Y. Freeney (Eds.), Organizational Behaviour volume of The Blackwell Encyclopedia of Management. West Sussex, UK: Wiley.

Boroughs, A. (2018). HR Trends Report 2018. Geraadpleegd op:

https://www.oracle.com/webfolder/s/delivery_production/docs/FY16h1/doc39/HR-Trends-Report2018-680676.pdf

Deloitte (2017). Rewriting the rules for the digital age: 2017 Deloitte Global Human Capital Trends. Deloitte University Press

Malcolm, H. (2016, 14 april). Millenials will take a happier workplace over beter pay. USA Today. Geraadpleegd op 25 maart

2019 op : https://eu.usatoday.com/story/money/personalfinance/2016/04/14/millennials-workplace-happy-salary- pay/82943186/

Mes, H. & Peper, G. (2018). Employee Experience: Happy people, better business. Alphen aan de Rijn: Vakmedianet.


Uitgelicht
Recente blogposts