Zeg me wat je voelt, draai er niet omheen


Kandidaten verkeren tegenwoordig in een luxepositie. Ze hebben een grotere keuze uit werkgevers dan ooit en aanbiedingen van recruiters vliegen sommigen om de oren. Bedrijven moeten zichzelf aantrekkelijk profileren, indien zij talent willen interesseren voor hun organisatie. Ze moeten kandidaten als het ware verleiden. Dit bestaat niet alleen uit het aanbieden van materiële zaken zoals bonussen of een leaseauto. Nee, de gehele beleving van het instroomproces kan de keuze van de werknemer beïnvloeden (Douwes, 2019). Hoog tijd voor wat romance in het instroomproces dus.

Voordelen van een verleidelijk instroomproces

Volgens Vincent (2018) moeten alle marketingactiviteiten tijdens het instroomproces als doel hebben om een kandidaat te binden en te boeien. Dit heet candidatemarketing. Volgens haar wordt een geboeide sollicitant die zich thuis voelt verleid om voor jouw organisatie te komen werken. Concreet levert een investering in candidatemarketing de volgende voordelen op:

1. Meer binding met zoveel mogelijk geschikte kandidaten.

2. Gesprekken met op voorhand gemotiveerde kandidaten die weten waar ze solliciteren.

3. Vermindering van ongewenst verloop.

4. Een sterker Employer Brand.

5. Een snellere en efficiëntere sollicitatieprocedure.

The bigger picture

Hoe de medewerker het instroomproces ervaart maakt deel uit van de totale werkbeleving. Mes & Peper (2018) stellen dat werkbeleving een steeds grotere invloed heeft op het bedrijfsresultaat. Vanwege de voordelen die Vincent onderschrijft, maar ook doordat medewerkers met een positieve werkbeleving volgens hen bevlogen, betrokken en in balans zijn. Met dat laatste wordt bedoeld dat medewerkers zelf aanvoelen waar zij energie van krijgen en wanneer zij ruimte nodig hebben om op te laden. Bevlogenheid, betrokkenheid en balans spelen een belangrijke rol in de concurrentiestrijd tussen organisaties (Mes & Peper, 2018). Met candidatemarketing investeer je niet alleen in je arbeidsmarktcommunicatie, maar bouw je ook duurzaam concurrentievoordeel op.

De kunst van het verleiden

Op basis van het KETS-model van Vincent (2018) zijn er een aantal best practices om candidatemarketing te optimaliseren en in te spelen op het gevoel van de kandidaat. Deze best practices helpen je namelijk om op een heldere en snelle manier een persoonlijke indruk van jouw organisatie over te brengen.

Kennis

Om te bepalen welke stappen jouw organisatie moet zetten om effectieve candidatemarketing te bereiken, is allereerst onderzoek nodig naar de behoeftes van de doelgroep. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw doelgroep veel waarde hecht aan een warm welkom of directe communicatie (Vincent, 2018).

Eenvoud

Maak ten tweede solliciteren zo makkelijk mogelijk, bijvoorbeeld door cv’s en motivatiebrieven te vergeten en kandidaten de mogelijkheid te geven om met één knop met hun LinkedIn-profiel te solliciteren. Ook helpt het om rekening houden met de agenda van de sollicitant i.p.v. dat deze rekening moet houden met jouw agenda (Vincent, 2018). Ook Douwes (2019) onderschrijft laagdrempeligheid als effectief.

Transparantie

Help sollicitanten ten derde bij wat de organisatie te weten zou willen komen in een brief of gesprek. Als je bepaalde verwachtingen aan een sollicitant hebt, kun je deze het beste uitspreken (Vincent, 2018). Hiervoor moet je wel eerst zelf scherp hebben waar je voor staat. Royal Schiphol Group doet dat bijv. aan de hand van een overzichtelijke organisatiebeschrijving en 5 merkwaarden op hun website; efficiënt, betrouwbaar, duurzaam, gastvrij en inspirerend (Royal Schiphol Group, z.d.). Wees ook bereikbaar voor vragen vanuit de sollicitant via bijv. Whatsapp (Vincent, 2018).

Snelheid

Zorg voor korte lijnen tussen kandidaat en gesprekspartner om snelheid te bevorderen. Daarnaast moet het instroomproces in korte tijd af te ronden zijn. Eerder genoemde activiteiten zoals een Whatsapp-vragenlijn en LinkedIn-sollicitatieknop helpen daarbij (Vincent, 2018). Als kandidaten namelijk te lang in procedure zijn, dan is de concurrentie je voor (Douwes, 2019). Uit onderzoek van BeFrank (2018) blijkt dat informele communicatiemiddelen zoals Whatsapp in de toekomst onmisbaar zullen worden voor organisaties.

Martin van Rijn

 

Bronnen

Douwes, J. (2019, 12 januari). Warm welkom voor de sollicitant. Geraadpleegd op 20 maart 2019, van

https://fd.nl/fd-persoonlijk/1283604/warm-welkom-voor-de-sollicitant

BeFrank. (2018, 13 november). Digitale communicatiemiddelen steeds grotere rol bij

financiële beslissingen. Geraadpleegd op 20 maart 2019, van https://www.hrpraktijk.nl/topics/arbeidsvoorwaarden/achtergrond/digitale- communicatiemiddelen-steeds-grotere-rol-bij

Mes, H. & Peper, G. (2018). Employee experience: Happy people, better business. Alphen aan den Rijn: Vakmedianet.

Royal Schiphol Group. (z.d.) Over ons. Geraadpleegd op 20 maart 2019, van https://werkenbijschiphol.nl/nl/over-ons/

Vincent, A. (2018, juli). Jobmarketing 3.0. Amsterdam, Nederland: Unieboek | Het Spectrum.

#instroom

Uitgelicht
Recente blogposts